Denemarken

Het is volop zomer als we naar Denemarken vertrekken.  De tocht van 900 km, tot de eerste stop in Ribe, maken we met onze eigen wagen. We houden een tussenstop in Bremen, Duitsland, waar we de nacht zullen doorbrengen. De oude stad heeft iets weg van een sprookje.  We verdwalen graag in het labyrint van smalle steegjes en ontdekken de gezellige pleintjes. 

Ribe – oudste stad van Denemarken

Na een paar uur rijden komen we aan in Ribe.  We logeren in een houten huisje op een domein waar je ook kan kamperen. In het verkeersvrije centrum van het gezellige stadje staat een imposante, rode kerk. Van hieruit vertrekt elke avond een begeleide stadswandeling, deelnemen is gratis. Onverschrokken wandelaars kunnen zich ook aan spookwandeling wagen. Mama zegt dat we hier tijdens ons verblijf van enkele dagen nog Vikingen tegen het lijf zullen lopen. Dat lijkt me al spannend genoeg, daar hoeven echt geen spoken bovenop! En daarbij, die bestaan toch niet. Toch?

Ribe – Viking Centre

In het Vikingdorp zien we hoe deze mensen hier vroeger leefden. Met hun lange haren en baard zien ze erg stoer uit, maar zijn ze ook gevaarlijk? Mama vraagt of ik mee op de foto wil?  Ik twijfel maar alles gebeurt vreedzaam.

Wie wil leren vechten, boogschieten, houtsnijden of munten slaan is hier aan het juiste adres. Trots bewonder ik mijn eerste, zelfgeslagen munt en berg hem veilig op in mijn broekzak. Hoeveel snoep zou ik hiermee kunnen kopen? Met papa speel ik nog een gezelschapsspel, terwijl mama zich uitleeft bij het boogschieten.  Op de grote picknickplaats is er een immense vikingspeeltuin.  Geweldig! Ik vind dat hier gewoon de max!

Romo Island

Mama heeft gelezen over een eiland met immens brede stranden die toegankelijk zijn met de auto. Geen verkeersregels, geen stoplichten, gewoon gas geven! Mama’s loodzware voet schiet onze wagen als een pijl vooruit, door de ramen is alleen nog opstuivend zand waar te nemen. Ze giert het uit, terwijl ik achteraan in mijn zitje het bloed voel stromen door mijn aderen. Als de storm is gaan liggen zoeken we een plaatsje in het zand om op adem te komen en te genieten van de nakende zonsondergang.  

Nationalpark Vadehavet

Met een traktorbus vertrekken we naar het eiland Mando.  Je kan er ook zelf met de wagen naar toe, maar dat kan alleen op bepaalde tijdstippen bij laag water. Vandaag zijn we niet in de stemming om te verzuipen dus laten we ons maar rijden. De traktor rijdt letterlijk over het water in de Waddenzee.  Bij aankomst in Mando stappen we over op een andere traktor die nog verder de Waddenzee in trekt, die we koortsachtig afspeuren op zoek naar zeehonden. Maar tijdens de tocht zie ik enkel water en in de verte wat zand.  Wauw, ik zit op een traktor in het midden van de zee, onbegrijpelijk! We stoppen op een grote zandbank waar we de kans krijgen even te wandelen . Normaal gezien zitten hier honderden zeehonden, maar ze zijn vandaag blijkbaar allemaal op vakantie.  Ik kan ze geen ongelijk geven. Na dit eilandavontuur hebben we reuzehonger.  “Mama, het is pizzatijd!” 

Legoland Billund

Dit is het moment waar ik al lang naar uitkijk.  We gaan twee dagen naar Legoland en logeren in Legoland Village in een ‘wilderness barrel’.  Ik vind het helemaal te gek. Nog gekker is dat de luchthaven gewoon aan de ingang van het park ligt.  Terwijl je op een attractie zit kan je de vliegtuigen zien landen.  Alles is letterlijk van Lego…  En ook Duplo ontbreekt niet, met zijn nog fellere kleurtjes maar even superschattige attracties.  In een Legobootje varen we langs de belangrijkste bezienswaardigheden ter wereld. Ik zie zelfs een raket opstijgen!  Vervolgens rijden we met een jeep door de Afrikaanse savanne. Daar staat een giraf met een lange Legonek! Ik kom ogen te kort om het hoekige dierenrijk in me op te nemen. Er zijn zelfs onderwaterattracties met duikboten.  Ik ben onder de indruk!

Ook in ons vakantiepark is Lego subtiel aanwezig.  Ik zie dingen waar mama en papa gewoon aan voorbijgaan.  Hallo?  De brievenbus is zelfs in Lego! “Heb je dat gezien, papa?”  Zelfs de frietjes hier hebben de vorm van Legoblokjes…  Ik eet nu zelfs Lego!  Hopelijk word ik zelf geen Legomannetje! Ik kijk snel even naar mijn handen of ik nog al mijn vingers heb.  Er is nog een grote speeltuin in het vakantiepark waar ik me nog even kan uitleven.  Ik kijk al uit naar de volgende dag!  Dan doe ik gewoon alles opnieuw!  Hell yeah!  We wandelen die avond nog even naar Castle Hotel, dat pas geopend is.  Een overnachting in een kasteel met Legoridders. Er zijn kamers in verschillende thema’s, die je zelf kan kiezen als ze nog vrij zijn. Hier zou ik ook wel goed kunnen slapen, ware het niet dat we vannacht slapen in een Legoton! Zeer benieuwd!

Silkeborg

Papa wil naar het stadsmuseum van Silkeborg.  Daar kan je de best bewaarde ‘veenman’ zien die al meer dan twee duizend jaar dood is.  Hij ligt mooi te slapen in een glazen kooi in een museum.  Ik bekijk hem aandachtig.  Is hij wel echt dood? Of kan hij elk moment met zijn ogen knipperen? Of plots zijn handen of voeten bewegen? Hoewel hij er wat griezelig uitziet ben ik niet bang.  Voor de rest is het een heel interactief museum en uiteraard druk ik op alle knopjes die ik maar kan vinden. 

Aarhus

Culturele hoofdstad in 2017, dus daar moeten we toch ook even heen. De bibliotheek trekt onmiddellijk mijn aandacht en dan vooral het grote terras met zeer uitnodigende speeltuin.  Als we naar binnen gaan vind je naast boeken ook cinemaatjes waar je met een paar mensen naar een zelf gekozen film kan kijken.  Ik zie mama grote ogen trekken.  Ik zie ook meerdere tennistafels staan.  Hopelijk hebben mama en papa het niet gezien.  Ja lap, ik zie de competitiebeesten naar de tafels vliegen.  Na een minuut ben ik al gehypnotiseerd door het witte balletje dat zich als een elastiek over het net uitrekt. Het gegil en gebrul galmen de ganse bib rond.  Ik kruip onder de tafel van schaamte.  Laat dit ophouden, alstublieft?  Al gauw heeft mama het spelletje verloren en slaat papa zich als een gorilla op de borst. Is jullie speeltijd nu eindelijk over?  

ARoS Museum

Mama wil persé naar het ARoS museum.  Je kan er over een regenboogarcade lopen van 50 meter hoog met een schitterend zicht over de stad.  Het museum is te groot om alles te zien.  We pikken er twee verdiepingen uit.  Ik ga met mama mee en vergaap me aan de talloze merkwaardige werken van beeldende kunst. Verrassend en zeer mooi. Het is even slikken als ik plots oog in oog sta met een “kleine” jongen van wel vierenhalf meter hoog en 500 kilo zwaar, volledig opgetrokken uit glasvezel. De wereldberoemde sculptuur “Boy”, die een hyperrealistisch beeld weergeeft van een gehurkte jongen, is het paradepaardje van het museum en is zeer de moeite waard!

Infinity Bridge

Een beetje buiten het centrum zijn er verschillende stranden.  Op één daarvan kan je over de Infinity Bridge lopen, een cirkelvormige brug uit hout die boven de zee lijkt te zweven. Heel leuk!  Aanpalend is er een groot natuurgebied om te picknicken en Bambi’s eten te geven.  Die komen letterlijk het brood uit ons handen plukken.  Mama wordt zelfs besprongen door verschillende reetjes…  Daar gaat mijn idee van schuchtere diertjes, het zijn net bloeddorstige dino’s!

Ferry naar Kopenhagen

Eenmaal in veiligheid nemen we de ferry naar het eiland waar Kopenhagen ligt. Bedoeling is om van hieruit het vliegtuig te nemen en vijf dagen de Faroër-eilanden te verkennen.  Die eilandengroep ligt slechts op anderhalf uur vliegen van Kopenhagen.  Ik zal weer mijn beentjes mogen insmeren, ik voel het al!  Razend benieuwd wat ons daar allemaal te wachten staat…